Απολλοφάνους Φιλόξενος

“Ο Σύλλογος των πρωταθλητών”

Αναγνωρισμένο σωματείο από τη Γ.Γ.Α έχοντας πάρει την ειδική αθλητική αναγνώριση για την ομοσπονδία του Ζιου-Ζιτσου και την Ομοσπονδία του Παγκράτιου Αθλήματος.

Ποιός είναι ο Φιλόξενος;

Στην Ολυμπιάδα του 4ου π.Χ αιώνα στο αγώνισμα της πάλης παίδων, νικητής αναδείχθηκε ο Ζακύνθιος Φιλόξενος, γιος του Απολλοφάνους. Σε ανάμνηση της νίκης, η πόλις των Ζακυνθίων αφιέρωσε επιγραφή, η οποία ανέφερε:

“Η πόλις Ζακυνθίων Φιλόξενου Απολλοφάνους Ζακυνθίου νικήσαντα Ολυμπία παίδας πάλιν ΔΙ΄Ι΄ Ολυμπία”

Η επιγραφή βρέθηκε στην Ολυμπία, στις ανασκαφές του 1827 και ήταν χαραγμένη πάνω στο βάθρο αγάλματος, πιθανότατα του Δία ή του Φιλόξενου. Η τύχη της αγνοείται. (Από το βιβλίο της Μαθητικής Ομάδας Ιστορικές έρευνες 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου 1997)

Το Αθλητικό Σωματείο Απολλοφάνους Φιλόξενος ιδρύθηκε το 1994 από τον προπονητή και ιδρυτή της σχολής Okinawa Karate στη Ζάκυνθο Παναγιωτόπουλο Δημήτρη. Ιδρύθηκε με την ονομασία Α.Σ Okinawa Te Tai Karate Do Seidokan, Kobudo. Το 2000 με τροποποίηση καταστατικού πήρε τη σημερινή του ονομασία.

Το σωματείο δραστηριοποιείται ενεργά στην ομοσπονδία Ελληνικής Φιλάθλου ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ζιου-Ζιτσου Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ με αποτέλεσμα τα τελευταία χρονιά να είναι πρώτος σε μετάλλια Πανελληνίως.

Ειδικά τα έτη 2009, 2010 ανακηρύχθηκε πρωταθλητής σύλλογος, ενώ το 2011 κατέκτησε τη 2η θέση.

Αποτελεί ένα σωματείο όπου ετησίως οι αθλητές του διακρίνονται σε διεθνή επίπεδο, συμμετέχοντας στα Βαλκανικά, Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια πρωταθλήματα Ju-Jitsu, κατακτώντας μετάλλια και κερδίζοντας σημαντικές θέσεις σε διεθνές επίπεδο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το 2011. Συμμετείχε με 15 αθλητές στο Βαλκανικό πρωτάθλημα που έγινε στη Λάρνακα της Κύπρου, κατακτώντας 5 χρυσά, 4 αργυρά και 1 χάλκινο. Ο αγώνας και οι διακρίσεις συνεχίζονται.

Διεθνείς συμμετοχές των αθλητών του Συλλόγου.

  • Από τη χρονιά που ξεκίνησαν τα Βαλκανικά πρωταθλήματα συμμετέχει ανελλιπώς με αθλητές του, κατακτώντας πολλά μετάλλια στο Ζιου-Ζιτσου.
  • 2009. Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ζιου-Ζιτσου στην Αθήνα, συμμετοχή 3 αθλητές.
  • 2010. Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ζιου-Ζιτσου, Βιέννη Αυστρίας, συμμετοχή 4 αθλητές. Επίσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σωμάτων Ασφαλείας, που έγινε στην Ισπανία δικός μας αθλητής Αστυνομικός κατέκτησε την 1η θέση.
  • 2011. Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ζιου-Ζιτσου 18-21 ετών, Βέλγιο, συμμετοχή 7 αθλητές.
  • Το σωματείο συμμετέχει στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Okinawa Karate, όπου τα τελευταία 10 χρόνια κατακτά την 1η θέση.